Actualidad Noticias Fita 3 | 859 Atac dels vikings a Orihuela

Fita 3 | 859 Atac dels vikings a Orihuela

Formació
18 maig 2021
XX Fites de la #CulturadelaVelaCV
Teniente de Navío (Reservista Valuntario): Juan José Esteban Garrido

Conten que existeixen tres tipus d'éssers humans: els vius, els morts i els que estan en la mar. I d'aquests últims mai han faltat en les costes de la Comunitat Valenciana. La mar ha unit sempre la nostra comunitat al món i prova d'això són els nombrosos episodis navals que han anat esdevenint al llarg de la història. Conéixer-los és el que ens permet comprendre les nostres arrels i la societat d'ahir, de hui i de sempre. 

Per això, la FVCV, estendard de la navegació a vela a la nostra regió, ha volgut d'una banda, retre homenatge i posar en valor aqueixa història marítima que ens ha format i ha fet que hui siguem el que som, i per un altre, difondre i transmetre aquesta cultura de la vela i del nostre esport a tothom. Per a això, ha creat una eina didàctica amb l'objectiu que totes les escoles de vela homologades de la FVCV puguen promoure i ensenyar ‘L'art i les aventures de la navegació a vela’. 

Tot aquest històric treball, s'ha realitzat juntament amb el tinent de navili de la reserva Juan José Esteban Garrido qui, en col·laboració amb l'Armada i l'Exèrcit de Terra, en ha elaborat un dossier molt complet sobre les fites històriques de la cultura de la vela a la Comunitat Valenciana i que mes a mes anirem descobrint en #*20hitos de la #CulturadelaVelaCV 

Els vikings entren en el Mediterrani i ataquen Orihuela 

L'any 859, els vikings van partir de les seues bases del Loira amb 72 vaixells i van intentar atacar Sevilla remuntant el Guadalquivir, però van ser contratacats i es van retirar deixant arrere una desena de navilis en flames. 

Aprofitant que la relació comercial entre les dues ribes del Mediterrani continuava vigent, van assaltar Algesires i van capturar nombrosos captius. A continuació, es van dividir en dos; un grup es va dirigir cap a les costes marroquines, desembarcant en Arcila i Nekor; mentre l'altre va arraconar cap a la Cora de Tudmir, albirant molt prompte les dunes de Guardamar. 

En el moment de l'aparició dels vikings davant Oriola, la ciutat conservava la seua tradició cristiana i estava protegida per les defenses que coronaven el turó de San Miguel. Així que la població majoritària era mossàrab, és a dir, els cristians vivien sota la dominació àrab pagant un tribut i suportant humiliants condicions de vida per no renunciar a la seua fe cristiana. 

Els xiquets esclaus eren els béns comercials preferits dels vikings per ser molt demandats en els mercats musulmans. Precisament, un dels més importants del-Ándalus estava a Tortosa. Des de les seues bases de la Camarga, en la desembocadura del Roine, els vikings van poder satisfer la demanda de xiquets esclaus capturats en territori cristià. 

 No obstant això, els vikings van patir un gran revés en la seua segona visita a Espanya. En creuar l'estret de Gibraltar per a tornar a casa, es van topar amb una gran flota de l'emir cordovés i van perdre uns 40 vaixells en la batalla. Dels 72 vaixells que van iniciar l'expedició tan sols 20 van aconseguir tornar a les seues bases, això sí carregats de tresors i convertits en una llegenda per a la resta de vikings.