Actualidad Noticias Descobrint a un president: Jaime Samper i el Club Nàutic Benidorm

Descobrint a un president: Jaime Samper i el Club Nàutic Benidorm

Entrevistes

27 abr. 2023
‘La nostra funció és donar formació als nostres regatistes i, amb la permanent ajuda i col·laboració de la nostra Federació aqueixa labor resulta molt més agradable i fructífera’
FVCV
FVCV

1. Més de dues dècades presidint el Club Nàutic Benidorm, explica'ns, quan arriba la teua vinculació amb el món nàutic? i, quines van ser les raons per les quals en el seu moment vas decidir optar a la presidència del club?

Des de xicotet vaig estar molt vinculat a les platges i el port de Benidorm, nadant, jugant amb amics, pescant, etc. Ja en els anys mossos em va donar per practicar ves-la de bracet dels meus excel·lents patrons, Miguel Soldevila, Mikaliche (420), Antonio Quesada (també 420) i Tomás Llorca (en el seu flamant 470). Posteriorment, amb el meu amic Jaime Orozco, vaig compartir embarcació de motor per a la pesca esportiva, activitat que m'encanta i practique cada vegada que es pot.

Vaig accedir a la presidència pel meu compromís amb el Club i amb el meu predecessor i mentor Sr. Tomás Orts que, en el seu últim any no va poder estar amb nosaltres, per malaltia.

2. L'any 2000 va suposar un abans i un després en la història del Club Nàutic Benidorm i va haver-hi molts que van augurar un futur negre… què va ocórrer aqueix any?

El nostre Club estava situat sobre l'arena de la platja de Ponent, prop del Parc d'Elx. L'escàs refugi que el port de llavors oferia ens obligava a traure de l'aigua totes les embarcacions. I en el Segle XXI Benidorm es mereixia un port concorde al seu prestigi. Vam accedir a deixar el nostre privilegiat lloc en primera línia de la mar a canvi de les actuals i modernes instal·lacions, per un termini de concessió de 30 anys.

Efectivament, quan se'ns va fer el lliurament de l'obra, se'ns augurava un futur molt negatiu, perquè en aqueix mateix acte se'ns indicava que, per a un Club amb només 100 amarraments, “la viabilitat d'aquest Club no superarà els 3 anys”; 23 anys després ací seguim.

3. En canvi, hui dia podem dir que és un dels punts més turístics i visitats de la ciutat, quin paper juga el club en l'activitat turística i en la vida social de Benidorm?

Així és, el Club està situat al costat de la Platja del Mal Pas i entre les dues grans platges Llevant i Ponent, i a escassos metres del Castell Mirador, lloc d'obligada visita. Quasi tot visitant passa per les proximitats del nostre Club per un motiu o un altre, bé siga per accedir a les nombroses activitats nàutiques que s'ofereixen en el port o simplement pel gaudi de passejar per una zona molt agradable de visitar. També poder degustar la bona gastronomia que el nostre restaurant ofereix, així com les vistes i servei de bar de la terrassa cafeteria. 

4. Des que vas començar fins ara, quins han sigut les teues prioritats de treball per al club?, han anat canviant amb el pas dels anys?

La prioritat, després de les eleccions d'aquell any, va ser aconseguir estabilitzar el dia a dia del Club: nòmines, Seguretat Social, el Cànon, que va passar a ser molt important per a la nostra economia. Aconseguir que la major part dels nostres socis amb xicotetes embarcacions (3/5 metres d'eslora), descendents de pescadors de Benidorm de tota la vida, en la seua majoria, pogueren continuar gaudint dels seus esports favorits on sempre van tindre els seus vaixells. Fins hui.

5. Més de dues dècades donen per a molt, però segur que hi ha alguna cosa que hages aconseguit del que et sentes especial orgullós…

Si, especialment, que l'ambient de la nostra massa social (som més 600 socis) fora agradable i acollidor com ha de ser en una entitat esportiva com la nostra.

6. Si demà s'acabarà la teua presidència, se t'hauria quedat alguna espinita clavada?, alguna cosa que t'haguera agradat aconseguir amb la teua Junta Directiva i que se us ha resistit o no ha sigut possible?

Amb el suport de tota la meua Junta Directiva, amb treball diari, anem aconseguint els objectius marcats.

L'única espina clavada és que, després d'haver-nos donat autorització per a instal·lar un gimnàs, per a ús i gaudi dels nostres esportistes, socis i ciutadania en general, uns mesos després, per causes totalment alienes al Club, se'ns va ordenar llevar-lo. Però com no ens rendim mai, en breu tornarem a sol·licitar, de nou, la seua instal·lació atés que és una necessitat per al gran nombre d'esportistes que ens el demanden.

7. Com s'està desenvolupant aquest 2023 per al club?, quin moment viu?

Portem vivint, des de fa diversos anys, excel·lents moments amb tots els nostres amarraments ocupats, no sols a l'estiu, i amb les nostres escoles esportives (vela, rem, caiac) a ple rendiment.

8. Un dels vostres pilars és la formació i la base, com és la vostra escola?

Tenim una escola xicoteta però que està experimentant un bon creixement en els últims anys. Naveguem tot l'any. els caps de setmana i de dilluns a divendres a l'estiu. Comptem amb uns 20 alumnes, dels quals 7 estan competint en l'autonòmic de optimist B; 10 alumnes en vela lleugera; 5 alumnes adults iniciant-se en la vela que ja naveguen en 420; 10 socis amb vaixell propi que naveguen en el seu temps lliure en diferents embarcacions (ILCA, 420 i catamarans).

Enguany hem començat amb la formació de tècnics del TGUMN del col·legi Lope de Vega de Benidorm, una experiència molt positiva que nodrirà de tècnics per a l'escola d'estiu i altres activitats relacionades amb la mar. A l'estiu entre la nostra escola d'estiu i l'escola municipal passen al voltant de 200 alumnes per les nostres instal·lacions

També realitzem cursos privats de vela i windsurf en època estival, amb al voltant de 70 alumnes a l'any, alguns que repeteixen per a realitzar els cursos de perfeccionament.

9. També teniu un clar compromís amb la sostenibilitat, quines accions desenvolupeu per a fomentar-la?

Enguany, juntament amb Generali Benidorm tenim un projecte d'instal·lació d'una boia ecològica a la nostra illa. Aquest projecte va nàixer en una activitat conjunta amb Generali que va obtindre el primer premi nacional, obtenint un crèdit per a realitzar una activitat relacionada amb el medi ambient marí.

Realitzem diferents campanyes de neteja de la mar i la nostra platja al costat de l'escola de vela i els equips de rem. En forma de yincana proposem una competició i cada plàstic recollit dona major puntuació a l'esportista; a final d'estiu es donen els premis en el sopar de gala del club.

Dues vegades a l'any es fa una campanya de neteja del fons del club al costat de l'empresa de busseig que treballa en les nostres instal·lacions

Comptem amb diversos punts nets dins del club per a la recollida de plàstic, cartó i vidre, així com olis i residus.

La formació té dos vessants: d'una banda, conscienciació dels socis i treballadors del club per a fer un bon ús de l'aigua dolça, reciclar plàstics, vidre i cartó; i incidim molt en el codi de bones maneres de les tècniques de fondeig i cura de posidònia.

L'altre vessant és la formativa a la nostra escola de vela i d'estiu, amb xarrades per part de diferents agents mediambientals, ús de material didàctic i jocs orientats a conéixer i respectar el nostre entorn.

Tot això entra dins del nostre projecte mediambiental, el punt del qual més visible és l'obtenció de la bandera blava, que ens va ser concedida l'any passat i el gallardete d'escola blava que portem anys ostentant.

10. I ja per a acabar, quina relació hi ha entre el CN Benidorm i la FVCV?

El Club, des del seu inici, sempre ha estat amb la Federació de Vela de la CV, no entenem la nostra activitat sense la tutela constant de nostra FVCV. Prova d'això és que el nostre Gerent, Sr. Eduardo Revert, forma part de la Junta Directiva de la Federació.

11. Per què és important per a vosaltres formar part de la Federació?

Com he indicat, la nostra funció és donar formació als nostres regatistes i, amb la permanent ajuda i col·laboració de la nostra Federació aqueixa labor resulta molt més agradable i fructífera. Per descomptat continuarem pertanyent a la Federació de Vela de la CV.