Actualidad Noticias destacadas "És segur tornar a la competició, sempre que es complisquen les recomanacions higiènic-sanitàries"

"És segur tornar a la competició, sempre que es complisquen les recomanacions higiènic-sanitàries"

Entrevistes

07 ag. 2020
FVCV
València

Són molts els dubtes que ens han sorgit durant aquest temps sobre aspectes relacionats amb la cancel·lació de la major part de la competició, esdeveniments nàutics i seguretat a l'hora de practicar el nostre esport.

Avui, Josep Miquel Moya, Director General d'Esport, ens treu de dubtes davant i ens posa al dia de l'estat d'aquestes.

 

Com valora la Direcció General la perduda de grans esdeveniments, tant en vela lleugera com en creuer durant el període d'inactivitat, ja que el 99% no es poden reubicar en el calendari 2020?

Certament ha estat un cop dur i inesperat, perquè a més estàvem davant una temporada apassionant, farcida d’esdeveniments ben rellevants. Com sabeu, la pandèmia ho ha condicionat absolutament tot al llarg d’estos mesos, modificant les nostres quotidianitats. I això inclou, òbviament, l’activitat esportiva en general i la nàutica en particular. Però ens refarem.

 

Enguany s'estrenava la Lliga de Creuers de la Comunitat Valenciana, afavorida per aquesta Conselleria, unint transversalment la Comunitat Valenciana amb tres regates de nivell “0” (Castelló, València i Alacant), que per descomptat no s'ha pogut realitzar...  Hem començat amb mal peu?

El fet de reconvertir la Lliga de Creuers és una excel·lent oportunitat de vertebració del territori, amb la participació dels principals clubs nàutics valencians. Dissortadament, enguany no ha pogut dur-se a terme i haurem d’ajornar l’estrena a l’any vinent, però les bases de la competició, l’establiment del model, que és un dels treballs més importants, ja està fet i això és un aspecte molt positiu. I evidentment, el nostre compromís de suport al projecte continua.

 

Vivim una volta a la normalitat escalonada en l'àmbit esportiu. Quin és el nostre escenari esportiu actualment en l'esport de la vela?

Hem entrat en una nova etapa, la regulació de la qual permet ja moltes pràctiques esportives, entre elles la vela. Nosaltres hem intentat des del principi de la desescalada que l’esport nàutic tinguera una consideració particular perquè, per exemple, les franges horàries autoritzades per a la pràctica esportiva inicialment no tenien en compte les especials condicions que es necessiten, que es donen fonamentalment a la franja intermèdia del dia. I en eixe sentit es va enviar des d’aquesta Conselleria una carta al CSD, demanant que es reconsiderara la regulació per poder permetre el retorn a la pràctica nàutica de la forma més ràpida i normalitzada possible, sempre complint els requisits de seguretat.

Sincerament, esperem que este escenari siga el d’un retorn real a l’activitat nàutica, però apel·lem també a la responsabilitat dels esportistes i dels clubs en el compliment dels protocols mentre dure la situació.

 

És segur tornar a la competició?

Sí que ho és, sempre que es complisquen les recomanacions higiènic-sanitàries recollides tant a l’acord del Consell com en la resolució de la Consellera de Sanitat i les precaucions i protocols establerts per la federació.

 

El Centre de Tecnificació de Vela de la Comunitat Valenciana, rebrà suport de la Direcció General per a recuperar el temps perdut? Amb ajudes de tècnics, etc.

El Centre de Tecnificació de vela ja rep tota una sèrie d’ajudes per part de la Generalitat Valenciana i, si es produeix eixa reconversió en centre amb programa de tecnificació estatal, podria optar també a les ajudes del Consejo Superior de Deportes.

El primer que s’ha de fer és reiniciar l’activitat amb la màxima normalitat possible amb els nous paràmetres regulats. A partir d'ací, s’estudiarà quina és la situació que queda i es podran avaluar diferents actuacions.

 

S'han valorat les pèrdues econòmiques per als clubs, que s'han generat de cara a la suspensió dels esdeveniments esportius de vela des que va començar la pandèmia? La Conselleria té alguna mesura prevista?

La mesura més important és el compromís de manteniment de totes les subvencions programades en el pressupost, tant pel que fa al nombre com a l’import. A més, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport aprovàrem un decret llei que flexibilitzava les condicions per accedir a elles per facilitar les coses a les entitats esportives. I això és molt rellevant.

Una vegada estiguen resoltes aquestes ajudes i es puguen apreciar els seus efectes, es podrà avaluar l’impacte  de la pandèmia en el sector i valorar altres mesures.

 

Com hem de preparar-nos per a afrontar 2021 en l'àmbit esportiu?

El primer que ens ha de preocupar a tots és deixar enrere l’estat d’alerta sanitària. Mentre, hem d’intentar realitzar la màxima activitat possible que ens permeta la regulació, què, vull recordar, obeeix a una situació sanitària excepcional. És a dir: probablement no es podrà realitzar tot el que ens agradaria perquè no és una conjuntura normal. Però ho hem d’intentar, assumint progressivament més activitat, tant entrenaments com competicions o esdeveniments, però sempre respectant les instruccions de l’autoritat sanitària per tal d’evitar un rebrot i la tornada a l’aturada, que seria un colp molt dur per a tots.