Actualidad Noticias destacadas Descobrint a un president: Miguel López i el Real Club Regatas de Alicante

Descobrint a un president: Miguel López i el Real Club Regatas de Alicante

Entrevistes
03 des. 2020
'Un dels nostres objectius és que el club torne a tindre protagonisme a Alacant, implicant-se en els seus diferents àmbits i recuperant el protagonisme que antany va tindre adaptat a la societat actual' M.López
FVCV
FVCV
Alicante

1. Si alguna cosa cal destacar del Real Club de Regates d'Alacant és la seua història. Sou un dels clubs més antics d'Espanya amb 131 anys d'experiència a la vostra esquena, però heu sabut mantindre la vostra essència intacta, com un club aconsegueix evolucionar, avançar i adaptar-se als nous temps sense perdre els valors que el defineixen?

Bé, no renunciant a l'essència d'un club nàutic, com tota institució ha d'evolucionar i adaptar-se a l'evolució de la societat en tots els sentits, obrint-se a aquesta i, sobretot, posant la nostra obstinació a difondre el coneixement i la pràctica dels esports nàutics, grans desconeguts, sent això la principal raó de ser un club nàutic i el paper fonamental que poden i deuen jugar en la societat del segle XXI.

2. ‘Reinventant l'esport des de 1889’ és un dels lemes del club, com es treballa dia a dia des de les vostres instal·lacions per a reinventar i acostar a tothom l'esport nàutic?

Crec que una de les principals funcions de qualsevol club nàutic és la promoció de l'esport i juguem una basa fonamental subvencionant l'esport de base, siga vela o rem,en reinvertir, com a entitats sense ànim de lucre que som, tots els nostres “beneficis” en l'esport base fent que la pràctica d'aquests esports siga molt més assequible per als nostres joves, contribuint així en gran manera al fet que un país com el nostre, en el qual per desgràcia són esports minoritaris,vinga collint des de fa dècades notables resultats a nivell internacional.

3. Dos anys i mig des que vas arribar al càrrec és temps suficient per a poder fer un balanç sobre com ha anat, has pogut dur a terme tots els projectes que et vas proposar?

Quatre anys passen molt ràpid, amén de la pandèmia, i no dona temps a “donar-li la volta” a un club que tant a nivell esportiu, amb l'excepció del rem, com a nivell social s'havia quedat obsolet. No obstant això, en aquests quasi tres anys, crec que estem establint les bases per al gran canvi que necessitava el nostre club. A més de recuperar massa social, pel que fa a la secció de vela, hem fet un profunda renovació i reciclatge del staff tècnic i, encara que això és una labor a mitjà i llarg termini, començant des de la base, el canvi tant a nivell quantitatiu com qualitatiu ja s'està començant a notar. Aquest era i és un dels nostres principals objectius, el que el nostre “Tir de colom” torne a ser el que va ser fa dècades.

4. I, quins et queden pendents?

Sempre hi ha objectius que complir, però si poguérem fer un resum, a més de consolidar la vela lleugera, continuar recuperant massa social, sobretot recuperant a gent que d'algun o una altra manera ja ha estat vinculada al nostre club però que, per la falta de desenvolupament d'atractius, s'ha apartat d'aquest. Una major vinculació amb el desenvolupament d'un esdeveniment nàutic tal com la Ocean Race, amén que ja estem treballant per a portar al nostre club una de les principals proves de la Vela Internacional. Quant a la secció de rem, estendard del nostre club, treballant i fins i tot millorant les línies seguides i que tan bon resultat han donat, potenciarem del “Rem de Mar” utilitzant per a això nostres magnifiques i infrautilitzades instal·lacions de la Pedrera. Finalment, encara que no menys important, no hem de perdre de vista que els nostres armadors són un element fonamental en els comptes del club i, per tant, en la subvenció de l'esport de base, per la qual cosa devem i farem un esforç a modernitzar els serveis que el club presta a aquests.

5. Potenciar a l'esportista base és un dels vostres objectius, però al costat d'aquesta visió de futur, mai oblideu els vostres orígens. Mostra d'això és el Trofeu Presidents que heu celebrat en homenatge a Màxim Caturla…

Si, aquest trofeu, denominat antany President, quan entrem en la junta considerem que havíem d'utilitzar-ho per a reconéixer l'esforç dedicat al nostre club no sols al president del moment sinó també als quals anteriorment els havien fets i indirectament a les seues juntes directives. Per tot això, li vam donar el nom de Trofeu Presidents, havent comptat des de llavors amb la presència dels quals m'havien precedit en el càrrec. Desgraciadament enguany i a poques dates d'aquest trofeu va morir D. Maximo Caturla, president tres mandats del nostre club i referent d'aquest, per la qual cosa vaig considerar que la millor manera de retre-li homenatge i agrair-li la seua dedicació que fent un memorial en el seu nom.

6. La faceta esportiva és imprescindible en un club, però al costat d'aquest àmbit sempre hi ha uns altres pels quals apostar, quins pilars sustenten al RCRA? Em consta que heu fet una forta aposta per la sostenibilitat i el medi ambient.

El nostre club, per història, sempre havia sigut un referent en la societat de la nostra ciutat havent-hi, en certa manera, perdut aqueix rol. Un dels nostres objectius és que el club torne a tindre protagonisme a Alacant, implicant-se en els seus diferents àmbits i recuperant el protagonisme que antany va tindre adaptat a la societat actual. D'altra banda, i encara que la situació sanitària d'enguany no ho ha permés, continuarem treballant perquè el soci torne a veure el nostre club com un lloc de trobada social en el qual anar no sols a practicar esports nàutics sinó a gaudir dels dos millors “balcons a la mar” de la nostra ciutat, amb unes instal·lacions modernes i atractives i amb una restauració de qualitat. No hem d'oblidar que, com més gent, i sobretot les famílies visquen el club major possibilitat que sorgisca l'afició dels nostres fills i en ells futures promeses de la vela, la pesca o el rem.

Quant a la nostra aposta per la sostenibilitat i medi ambient havíem complit el nostre objectiu d'establir uns protocols de qualitat i medi ambient, amb l'obtenció del segell de Qualitat Mediambiental 14001, sota la supervisió i el control de AENOR, que garantia una qualitat en els nostres processos i procediments. Amb això, aconseguim reduir un 2% anual el consum de paper en les nostres oficines, entre molts altres objectius, per exemple.

Per això, una vegada complit aqueix objectiu, decidim establir l'objectiu intern de minimitzar l'impacte de la nostra activitat social i esportiva sobre el medi ambient. Així, creem la nostra marca “Sense plàstic més mediterrani”, sota l'empara de la qual realitzem moltes activitats en matèria de prevenció, però també de sensibilització i conscienciació als nostres socis i esportistes.

Des que decidim plantejar-nos un nou objectiu mediambiental, aconseguim reduir un 99% l'ús de plàstic en els nostres esdeveniments esportius, eliminant el plàstic dels pícnics dels comités de regates; les botelles de plàstic han sigut substituïdes per bidons d'aigua amb dosificador; i s'ha eliminat l'ús de paper d'alumini en els nostres pícnics.  De la mateixa manera, es va eliminar al 100% l'ús de paper en competicions i actes esportius, amb l'establiment del que anomenem “TOA virtual”.  Decidim invertir en mitjans tècnics i tecnològics que ens permeteren eliminar per complet el paper, passant del tauler d'anuncis físic, a un virtual.

Quant a les labors didàctiques, duem a terme una neteja anual de fons i platges, en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, l'Ajuntament d'Alacant, Bombers de la Diputació, GEAS i la Fundació Coca-Cola. A més, organitzem en les nostres instal·lacions jornades formatives sobre temes tan importants com: Navegació sostenible, l'impacte dels plàstics sobre la fauna i la flora marina, etc. Sempre comptant amb la col·laboració d'institucions públiques i empreses privades especialitzades en sostenibilitat i medi ambient. Hem col·laborat i presentat en les nostres instal·lacions una Càtedra de responsabilitat social de la UA, en la qual plantejàvem el decàleg de bones pràctiques per a la navegació, que implicava el distintiu Vaixell Responsable.

7. Crida l'atenció que sou un club dividisc en dues seus, quins avantatges us aporta això?, esteu invertint en les instal·lacions?

El fet de tindre dues seus, amén de la seua major complexitat a nivell de gestió, és una arma de doble tall. D'una banda, la instal·lació “Tir és del de Colomí” és per ubicació i dimensions un emplaçament perfecte per al desenvolupament de la vela lleugera o, com deia, del rem de mar, amb accés directe i immediat a aquest, però per un altre, fa que hi haja certa desconnexió entre esportistes i socis de les diferents seus, sent aquest problema un dels reptes que la nostra junta ha d'afrontar.

Quant a la inversió en instal·lacions, dins d'un principi de prudència financera, les estem duent a terme per fases, estant en aquesta primera fase escometent importants inversions en la seu principal, seu sobre la qual ja tenim expedita la via per a ampliar el termini concessional, esperant pel que fa al “Tir de colom” a tindre ampliada la concessió per a poder fer un pla d'inversions en funció de les necessitats i el termini d'aquesta.