Actualidad Noticias ‘Aconseguir mostrar la vela com un esport per a practicar amb continuïtat és un dels nostres principals objectius’ Alejandro Villacorta Escola de Vela del RCNV

‘Aconseguir mostrar la vela com un esport per a practicar amb continuïtat és un dels nostres principals objectius’ Alejandro Villacorta Escola de Vela del RCNV

Entrevistes
22 febr. 2023
Enguany es presenta amb algun nou projecte, però sobretot amb ganes de consolidar l'aconseguit, cuidant si cap més la qualitat i fideliçant a l'alumnat. Parlem amb Alejandro Villacorta de l'Escola de Vela del Real Club Nàutic de València.
FVCV

1. Hui dia l'Escola de Vela del Real Club Nàutic de València té oberts cursos tot l'any i l'usuari pot triar entre modalitat col·lectiva i individual, quin ventall d'opcions teniu a l'escola per a qui vol iniciar-se en la vela?

En el Real Club Nàutic de València tractem de fomentar la pràctica esportiva de la vela en totes les edats, per això tenim diferents productes que tracten de donar respostes a les diferents inquietuds. Principalment treballem en aparell fix amb els topaz i els tom28, i en aparell lliure amb el windsurf d'iniciació. Quan algú contacta amb nosaltres mirem d'adaptar-nos al seu horari i a les seues expectatives; i una vegada realitzat el curs d'iniciació li donem opcions per a continuar navegant. 

2. Però encara que estigueu oberts tot l'any hi haurà mesos amb millors condicions i mesos amb pitjors condicions per a navegar. A l'escola del RCNV, quins són els millors mesos o estacions per a gaudir d'un curs de vela?

Com bé dius l'escola està oberta tot l'any i cada temporada té les seues coses. Nosaltres treballem des de la base de regates del RCNV, i l'activitat en la base no per a, cada cap de setmana estem més de 20 llanxes en l'aigua coordinant l'activitat de més de 200 persones navegant, i això, si no hi ha regata. A l'estiu els caps de setmana i agost són més tranquils, però al juliol entre setmana continuem treballant amb aqueixes 20 llanxes.

A l'escola normalment treballem amb sessions de tres hores, a l'hivern ens solem queixar una mica més de la temperatura, però si vas ben equipat no és problema passar la sessió sense arribar a agafar fred. Al final, el que et farà gaudir més o menys la sessió de navegació, serà trobar un bon dia de mar i vent, i d'aqueixos n'hi ha durant tot l'any en les nostres aigües. 

3. Com has comentat l'escola del RCNV es caracteritza per la seua flota de Tom28 i ‘Topaz’ amb els quals centenars de ciutadans s'inicien en el món de la navegació, què ofereixen o què destacaries d'aquests vaixells col·lectius?

Quan arriba algú nou a l'escola sempre li aconsellem començar amb el tom28, ja que ho treballem com un vaixell col·lectiu en el qual sempre va el tècnic a bord. Es tracta d'un vaixell estable que suporta un rang de vent molt ampli, ideal per a iniciar-se a la vela descobrint els diferents rols a bord d'un vaixell de regates i assentant els coneixements. Alhora, és àgil, veloç i amb maniobra de spinnaker; pel que són molts els alumnes que continuen navegant-ho en les sessions de perfeccionament.

El topaz, pel seu costat, es tracta d'un vaixell que permet a l'alumne avançar en la navegació autònoma. El tècnic acompanya sempre des de la pneumàtica i el treballem tant de manera col·lectiva amb menors, com de manera individual amb adults i menors ja més experimentats.

4. Si recupereu xifres de la temporada passada, teniu un recompte de quantes persones van passar per la vostra escola?

Durant el 2022 van passar més de 3000 alumnes per l'escola de vela del Real Club Nàutic de València.

5. I si analitzeu les persones que provaran i després es queden practicant vela, bé a la vostra escola o bé en una altra, és molta la transmissió d'alumnes que després es van quedant vinculats a la vela?

En realitat, és aquest un dels nostres principals objectius, l'aconseguir mostrar la vela com un esport per a practicar amb continuïtat. Des del primer moment que arriba l'alumne a la base de regates els ensenyem que la vela és un esport de llarg recorregut, cada dia en la mar l'experiència és diferent pel que s'aprén a base d'hores, i per això els vam mostrar les possibilitats que hi ha per a continuar navegant ja siga a la nostra escola o en altres de la xarxa d'escoles. En els últims anys hem pogut anar veient com va millorant aqueixa taxa de transmissió de l'alumnat a força d'anar oferint nous productes de perfeccionament i de continuïtat que encaixen millor amb les necessitats de cada alumne. 

6. A més també teniu experiències per un dia, en què consisteixen aquestes activitats?

València està fent un gran esforç per a posicionar-se com a destí de turisme esportiu, en aqueix sentit les opcions d'experiència d'un dia ens serveixen de reclam per a aqueix públic que va en augment. En aqueixa mena d'activitats, a part de les eixides a vela individuals o en família, també englobem a les organitzades expressament per a grups més nombrosos, ja siguen col·legis que desitgen passar un matí realitzant activitats nàutiques o empreses que desitgen cohesionar els seus equips amb una jornada de team building. 

7. De cara a 2023, sobre quins punts esteu treballant des de l'escola?, us agradaria ampliar o millorar algun aspecte?

En els últims anys hem vist com de sobte molta gent que no li ho plantejava es girava a la mar amb ganes d'aprofitar-lo, i hem estat treballant al costat de la resta de la xarxa d'escoles perquè ningú es quedara amb les ganes de navegar. Enguany es presenta amb algun nou projecte, però sobretot amb ganes de consolidar l'aconseguit, cuidant si cap més la qualitat i fidelitat a l'alumnat perquè no es quede només en aqueixa experiència d'un dia.

8. Ara molt prompte teniu ‘Sailing Falles’ i ‘Sailing Pasqües’ que són campus de vela però multiactivdad, com estan organitzats aquests campus?

En el Real Club Nàutic de València treballem de la mà l'escola de vela i l'escola de rem, fruit d'aquesta sinergia naixen els sailing camps, productes de multiactivitat que coincideixen sempre amb els períodes de vacances escolars. L'objectiu final del campus és que l'alumnat gaudisca practicant els esports nàutics que treballem en la base, és a dir: la vela, el rem, el paddle surf i el caiac. L'organització de la sessió dependrà de l'alumnat i en funció de les condicions meteorològiques de cada dia es treballaran més l'un o l'altre esport. En general durant el sailing falles i el sailing pasqua treballem solament la vela i el rem, ja que l'aigua continua freda i aquests esports es poden realitzar sense la necessitat de banyar-se, així no resulta imprescindible acudir amb neopré i podem arribar a més gent.

9. Què significa i què us aporta com a escola ser part de la Xarxa d'Escoles Homologades de la FVCV?

Formar part de la xarxa d'escoles ens aporta el prestigi de pertànyer a una marca reconeguda que certifica uns estàndards de qualitat. A més, ens alegrem de poder formar part així de manera assídua en un fòrum on treballem totes les escoles de la mà per a continuar fomentant i optimitzant recursos i metodologies.