Actualidad Noticias De València al món sencer. Arriba Virtual València Boat Xou, el primer saló nàutic 100% virtual.

De València al món sencer. Arriba Virtual València Boat Xou, el primer saló nàutic 100% virtual.

Entrevistes

07 ag. 2020
FVCV
València

Ja ho diu el refranyer espanyol: “a grans mals, grans remeis”. I és el que ha fet l'equip del València Boat Xou, ara reconvertit a Virtual València Boat Xou. La Marina de València i la Unió d'Empreses Nàutiques (UEN), co-organitzadors de l'esdeveniment, han sabut mirar més enllà i han oferit una resposta a aquest escenari d'incertesa en el qual ens movem diàriament, perquè puguem gaudir d'un saló nàutic aquesta temporada, en la qual per desgràcia, ja ens hem perdut moltes coses.

 

Nacho Gómez-Zarzuela, Director del VVBS, ens compta tots els detalls d'aquest nou repte, amb el qual la FVCV ha renovat recentment el seu conveni de col·laboració.

 

En 2019 ja us vau enfrontar al repte de redissenyar el VBS i enguany se us ha plantejat un nou repte. En quin moment decidiu fermament canviar la proposta del saló de cara a 2020 i fer-la virtual?

Amb l'esclat de la pandèmia el mes de març, comencem a fer-nos a la idea que seria molt complicat comptar amb una edició física del València Boat Xou tal com la coneixíem fins al moment. I entre idees i converses amb el propi sector, es va parlar de la possibilitat de muntar un saló virtual. Comencem a fer estudi de mercat i a comparar amb altres iniciatives similars que van sorgir durant els mesos del confinament a tot arreu del món, i ens vam adonar que no tenien res a veure amb el que nosaltres buscàvem: eren simplement webs amb alguna funcionalitat afegida. Llavors parlem amb Alfatec, un dels grups empresarials més potents del panorama nacional en l'àmbit del desenvolupament tecnològic, i que havia sigut patrocinador de l'última edició del València Boat Xou, i amb ells vam veure que podíem desenvolupar una cosa molt més gran, més potent, més funcional i molt millor. Estem parlant del mes d'abril. I així ens vam posar a treballar, amb jornades interminables, reunions, desenvolupament, comunicació i màrqueting, i vam donar forma a aquest projecte que té centenars de milers de possibilitats, i que a mi, personalment, em té meravellat. El saló físic de moment no està descartat, però si es fes serà una extensió del virtual, només amb exposició d'embarcacions, aforament restringit i accés mitjançant invitació. Però hem d'esperar encara a veure com es desenvolupa la situació sanitària.

 

Aquest canvi us haurà suposat un desafiament a l'hora de canviar per complet l'organització de l'esdeveniment. En quina línia heu treballat?

La veritat és que sí, però per sort, des del principi del confinament implementem un sistema d'organització totalment online i adaptat a les característiques de l'equip. Ara estem digitalitzats i això és un avantatge. A més, hem triplicat l'equip d'organització, comptem amb perfils especialitzats en àmbits com a desenvolupament web, realitat virtual, segmentació, e-mail màrqueting. Tots estan molt il·lusionats i implicats amb aquest projecte i estem veient uns resultats excepcionals.

Avantatges que ofereix el saló en format virtual respecte al físic?

Per a començar la seguretat. Som un esdeveniment que se celebrarà segur, perquè no depenem de factors externs com la situació sanitària o el clima. A més, ajudarem al fet que moltes empreses del sector nàutic, tradicionalment molt “de llibreta”, es digitalitzen, els oferirem una plataforma que estarà oberta tot l'any i que els permetrà exposar i vendre els seus productes online. A més, l'equip de desenvolupadors de Alfatec pot oferir visites a embarcacions amb tecnologia 360é o matterport, als expositors que ho desitgen. Més avantatges: tindre dades valuoses dels clients que visiten el teu estand, com a mètriques de comportament online, la qual cosa permetrà *reenfocar campanyes, replantejar objectius i molt més. Podria enumerar moltes més, però de moment diré dues: que no tenim barreres geogràfiques, i per tant el nostre abast és global i que reunirem a tot el sector en un mateix lloc, la qual cosa generarà moltes oportunitats de negoci.

 

Què continuarem trobant en aquest saló i quines coses noves podrem veure?

Perquè tindrem, per descomptat, l'exposició d'embarcacions amb visites virtuals que comptaran amb les últimes tendències en tecnologia, així com estands de motors, accessoris, serveis i fins i tot destinacions nàutiques. Tots això, dividit per zones temàtiques que estaran situades virtualment en La Marina de València. Com a novetat, per exemple, un marketplace nàutic que reunirà tots els productes per a vendre online. També la casa de la premsa, que tindrà les notícies, exemplars online i esdeveniments dels mitjans nàutics de tot el món. També hi haurà xarrades, presentacions de producte, conferències i trobades. Serà un esdeveniment dels de sempre, però com mai abans s'ha fet.

 

Com estan responent els professionals del sector davant aquesta revolució?

Perquè estem tenint una resposta molt positiva, amb un important nombre de professionals internacionals. És cert que com estem en ple desenvolupament de la plataforma, i per això estem ensenyant les coses una mica amb comptagotes, però amb el que han vist fins al moment els professionals del sector estan entusiasmats. És una gran oportunitat, i de debò no té res a veure amb qualsevol cosa que s'haja vist fins al moment.

 

I els expositors? Com podran organitzar els seus estands?

Els expositors del Virtual València Boat Xou poden personalitzar totalment el seu estand. Panells, vídeos, fotos, logotips, funcionalitats i molt més. Posarem al seu servei a algú de l'equip que els guie en la configuració. Segons l'opció triada, podran comptar amb atenció mitjançant vídeo conferencia, sales de reunions online, visita virtual a embarcacions, assistent virtual per a presentar els seus productes. Tot això ho anirem ensenyant a poc a poc.

 

Com va a poder l'usuari moure's pel saló?

Just en entrar, hi haurà una vista d'ocell de la Marina de València amb diferents panells que correspondran a les zones. I en cada zona, un pla dels estands de manera que el visitant es puga anar movent de l'un a l'altre. Serà molt intuïtiu i fàcil, amb un plantejament enfocat a la usabilitat.

 

No es deixaran de costat les conferències ni jornades formatives…

Per descomptat que no, la nostra intenció és reunir a tot el sector en un mateix lloc un punt que no sols serà de venda, serà de trobada, d'intercanvi, de formació. Organitzarem un esdeveniment molt complet.

 

Què suposa per al VVBS renovar el conveni amb la FVCV per a aquesta nova edició?

La FVCV ha sigut sempre un dels grans aliats del València Boat Xou, i comptar amb el seu suport és fonamental per a nosaltres, ja que representa a tota la vela de la Comunitat Valenciana, un esport que compta amb nombrosos usuaris que espere que visiten el Virtual València Boat Xou.

 

Per què ningú hauria de perdre's aquesta nova experiència virtual?

Perquè serà una cosa única i totalment nou. De debò crec que sorprendrà, tant als expositors com als professionals i al públic visitant. No li ho haurien de perdre per l'oferta que tindran, com he dit tenim ja prop de cinquanta expositors confirmats, entre ells moltes de les grans marques, però també per la pròpia experiència de formar part del futur. I també perquè crec que el sector nàutic necessitava una cosa així, les circumstàncies han accelerat el procés, però aquest canvi era necessari.