Actualidad Noticias El Real Club Nàutic Gandia tanca temporada amb un balanç molt positiu esperant poder aconseguir, després d´anys d´espera, la concessió de l´Autoritat Portuària de València

El Real Club Nàutic Gandia tanca temporada amb un balanç molt positiu esperant poder aconseguir, després d´anys d´espera, la concessió de l´Autoritat Portuària de València

Entrevistes
07 des. 2022
Miguel Cebolla, tresorer del RCN Gandia, ens acosta la realitat d'un tradicional club que ha perdurat en el temps gràcies al suport dels seus socis
FVCV

1. Quina és la situació actual d'un club com el Club Nàutic Gandia, que compta amb una gran tradició des de la seua instauració?

En aquests moments estem a l'espera que l'Autoritat Portuària de València, després de tants judicis i demandes durant 9 anys, trie el futur concessionari entre una empresa privada i el RCN de Gandia

 

2. Com ha aconseguit perdurar en el temps el club? Quines són les claus per a continuar exercint aquest esport i donant suport a les activitats nàutiques?

El RCN de Gandia ha perdurat gràcies als socis que són la base del club. Han arribat a ser fins a 1.200 socis i amb això s'han pogut fins i tot realitzar Campionats del Món de Vela Lleugera per a orgull de la ciutat de Gandia i de la Comunitat Valenciana. La clau són els socis, tant socials com els esportius i una bona gestió tant econòmica com esportiva.

 

3. Com viu el club l'autorització temporal (per un any) per part del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València, que li permet continuar usant les instal·lacions i realitzar activitats socials i esportives?

Es viu com una transició per a poder ja tindre l'esperada estabilitat en la utilització i explotació de les instal·lacions, esperant que passen ja aquestes autoritzacions temporals per a poder ser concessionaris i poder invertir ja en el nou edifici social i en la rehabilitació de la dàrsena.

 

4. Després d'ella… Quin resultat esperen de la concessió?

Després de l'autorització que tenim, el resultat que esperem és que ens concedisquen la concessió perquè l'Autoritat Portuària de València ha de valorar totes les qüestions que va deixar sense valorar de la nostra proposta de concessió quan va començar aquest periple judicial. Únicament s'ha discutit en els jutjats si la sol·licitud de l'empresa Alcara va ser presentada dins de termini o no, sense que es resolgueren la resta de qüestions de la proposta de concessió de Alcara, tant d'inversió com de tarifes i taxes, així com de com anava a desenvolupar l'activitat esportiva. Lluitarem perquè no desaparega un emblema de la ciutat de Gandia, en el qual durant més de 66 anys han gaudit moltíssimes famílies gandienses, des d'avis a nets, amb l'arrelament social de tants anys. Per això, des de la Junta creiem que tenim moltes possibilitats d'aconseguir la concessió per fi. Treball en aqueixa direcció no faltarà.

 

5. Com definiria l'evolució del club des de la seua instauració?

En principi era un club elitista on per a pertànyer havies de tindre uns requisits de classe social, com en moltes associacions en aquest país. Per a pertànyer havies de passar per uns filtres que, des de fa uns anys i per al bé de tots, no existeixen i qualsevol persona pot ser soci, independent del seu estatus econòmic i social. El Club Nàutic de Gandia ha seguit una evolució lògica d'acord amb la societat actual.

 

6. Quins són els canvis als quals ha hagut de fer front en els últims temps?

Crec que els canvis que portem ja anys intentant fer, i continuarem treballant-los, són els mateixos que els dels altres clubs nàutics: convéncer a la ciutadania que els clubs nàutics són espais oberts a totes les persones i eliminar de la creença de molta gent que són clubs elitistes i tancats. Per a ser soci del club Gandia hui en dia és un tràmit senzill per a tota la gent que vulga conéixer i gaudir de la mar. Un altre tema important és l'anomenada “setmana blava” en els col·legis. Estem treballant en això ja que sembla mentida que els xiquets s'haja d'anar lluny durant una setmana per a poder esquiar, quan tenim a la porta de la nostra casa la mar i els esports nàutics... Treballar per a aconseguir que tots els col·legis tinguen una setmana perquè els alumnes facen esport nautic.

 

7. Amb quin tipus d'espais compta hui dia el RCNG i quin tipus d'activitats continua oferint pròpies de l'àmbit nàutic? 

El Club Nàutic de Gandia continua oferint el mateix espai per a esports i continua oferint les mateixes facilitats per a practicar-lo, continuem tenint la mateixa encallada i els mateixos serveis, encara que en aquest moment no tinguem l'edifici social continuem tenint tot els elements per a practicar i promoure la vela, el rem, la pesca, etc. organitzant regates i concursos, però també assistint com a esportistes per tota Espanya a tots els esdeveniments esportius en què tenim ocasió de competir. Obtenint uns resultats molt òptims que molts ja coneixen per la informació que donen els periòdics.

 

8. Quin és el balanç que fan com a club en aquests últims mesos de l'any? Respecte als resultats obtinguts per regata, equip, noves incorporacions…

Enguany ha sigut molt positiu. Després de passar la pandèmia el nostre repte era tornar a la normalitat sense haver perdut esportistes. S'ha treballat molt en què amb les degudes mesures seguiren tots entrenant amb vista a la nou any.

 

9. Quins objectius us plantegeu per a aquesta nova arrancada, amb l'arribada del 2023?

En primer lloc aconseguir la concessió sens dubte, per a això la Junta continua treballant unida tots els dies. Tenim clar que és una batalla en la qual lluitem contra una empresa privada amb molt més poder que nosaltres, però el nostre poder són les guanyar d'aconseguir el club molts anys més, aconseguint esportistes que hagen eixit de la nostra escola esportiva i que la *ciudadania descobrisca aqueixa mar mediterrània que per a molts és un desconegut. Realment és un do que tenim als nostres peus per a gaudir, bé fent esport, navegant, pescant o simplement observant des de dins la mar aqueixos colors que ens dona el cel i l'aigua.

 

10. Espereu poder comptar amb unes instal·lacions pròpies i definitives per a l'any vinent, permetent-vos així centrar-vos més que mai en l'àmbit esportiu?

Si, creiem que aquest pròxim any s'aniran aclarint bastants coses sobretot el procés de concessió i, en conseqüència, les autoritats, tant l'Autoritat Portuària de València , Ajuntament de Gandia, etc… hauran de prendre decisions perquè acabe tants anys de lluita i incertesa que estem passant. El que cal tindre clar és que el Club Nàutic de Gandia ha d'estar a Gandia, no en Andalucia o Murcia . L'esport popular nàutic solo el fan els clubs nàutics mai una marina, ací no hi ha diners per a esport. Sabem que les Federacions ens donen suport per això demanem que ens doneu suport més perquè està en qüestió la supervivència dels clubs i els esports nàutics populars.